3 κυρίες της Θεσσαλονίκης μας συστήνουν το Χορό των Ανεμώνων

Με την ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρόνων από το Άσυλο του Παιδιού, αναβιώνει στη πόλη μας ο  ιστορικός «Χορός των Ανεμώνων». Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 9μ.μ., στο Hyatt Regency Thessaloniki. Τρεις κυρίες της Θεσσαλονίκης που έχουν βρεθεί στο  Χορό των Ανεμώνων, απαντούν στις ερωτήσεις μας! 

 

Φανή Παπαδοπούλου

 

 Χορός των Ανεμώνων σημαίνει…

Το πιο κοσμοπολίτικο γεγονός της εποχής του 50 και 60. Σημείο αναφοράς της κοσμικής Θεσσαλονίκης σε μια εποχή όπου η πόλη αναπτυσσόταν σε πολλούς τομείς και η λέξη «κοσμικός» είχε την έννοια της φινέτσας, του class, της ευγένειας , της έμφυτης κομψότητας. Ένας χορός που για όλους εμάς δε σήμαινε μόνον διασκέδαση αλλά και προσφορά, αφού οι καπνέμποροι και οι βιομήχανοι της εποχής αγόραζαν τριάντα προσκλήσεις ο καθένας για να στηρίξουν το έργο του Ασύλου και σημειώστε ότι οι προσκλήσεις ήταν πολύ ακριβές. Τότε, όπως και τώρα, οι κυρίες του Ασύλου του Παιδιού εργάζονταν άοκνα ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η λειτουργία αυτού του τόσο σημαντικού Ιδρύματος. Αξίζει να σημειωθεί το έργο της Κικής Φλόκα που πρώτη είχε την ιδέα της διοργάνωσης του χορού αλλά και της Λίγειας Ζαχαριάδου.

 

Ο πρώτος Χορός των Ανεμών που πήγατε…

Στη Στρατιωτική Λέσχη το 1959.

Εορταστική ατμόσφαιρα, εξαιρετικές εμφανίσεις, πολύ κέφι, πολύς χορός ! Μιλούμε για την haute couture της εποχής, με ρούχα ραμμένα στις καλύτερες μοδίστρες όπως η Αγγελική Κατράνη, η Παξιμαδά, η Κιούκα. Ο χώρος στολισμένος από τον καλύτερο κατά την άποψη μου, διακοσμητή της εποχής, Δαμιανό Βιολάντζη που δούλευε φυσικά αφιλοκερδώς με ένα υπέροχο αποτέλεσμα. Σημαντικός παράγων ο γνωστός και μοναδικός κοσμικογράφος της εποχής Στέλιος Σκουτέρης, ο οποίος την επόμενη μέρα έστελνε το ρεπορτάζ ακόμη και στην Αθήνα όπου το παρουσίαζαν οι μεγαλύτερες εφημερίδες.

Όμως θα ήθελα να τονίσω το εξής: Την εποχή εκείνη όλοι διασκεδάζαμε, δεν μας έλειπε η διασκέδαση. Στο Χορό των Ανεμώνων πηγαίναμε για να στηρίξουμε τον ιερό σκοπό!

Φέτος αναβιώνει ο Χορός των Ανεμώνων. Τι να περιμένει η πόλη;

Δεν είμαι σίγουρη ότι κάποια πράγματα πρέπει να επαναλαμβάνονται, διότι ποτέ δεν είναι τα ίδια. Σίγουρα μιλάμε για μια άλλη εποχή που δε θα ξανάρθει ενώ σήμερα ζούμε εποχές δύσκολες. Όμως θα είναι μια ευκαιρία οι σημερινοί Θεσσαλονικείς να πάρουν μια μικρή γεύση από την παλιά αίγλη των καιρών και φυσικά, το πιο σημαντικό, να στηρίξουν το σημαντικό έργο του Ασύλου του Παιδιού.

 

 

 

Ήρω Τζελεπογλου

 

Χορός των Ανεμώνων σημαίνει. . .

Ο Χορός των Ανεμωνων έχει μόνο νόημα ως ανάμνηση των παλαιοτερων εκδηλώσεων. Τότε ήταν «ο χορός της χρονιάς». Η προετοιμασία άρχιζε απο νωρίς . Οι δε συζητήσεις και τα σχόλια κρατούσαν καιρό μετά. Το νόημα δεν ήταν μόνο κοσμικότητες. Ήταν η συμβολή στο έργο του Ασύλου του Παιδιού και η δημιουργία παρεων για διασκέδαση.

Ο πρώτος Χορός των Ανεμών που πήγατε…

Στα 18 μου χρόνια πήγα στον πρώτο χορό. Ήμασταν η νεολαία. Συμμετείχαμε στην οργάνωση του χορού πουλώντας λουλούδια και λαχεία για τη συγκέντρωση χρημάτων. Πρωτοστατούσαμε στους διαγωνισμούς που γίνονταν με την ορχήστρα του Λαυράνου. Κέρδισαμε με τον άντρα μου και έναν απο αυτούς.

Φέτος αναβιώνει ο Χορός των Ανεμώνων. Τι να περιμένει η πόλη;

Απο τον φετεινο χορό περιμένουμε την αναβίωση μιας ευχάριστης παλιάς ανάμνησης. Παράλληλα όμως θα συμβάλλουμε στο έργο του Ασύλου του Παιδιού που επιτέλεσε για 100 Χρονια και συνεχίζει να επιτελεί ακόμη στηρίζοντας καθημερινά περισσότερα απο 600 παιδιά της πόλης μας.

 

 

 

 

Μαίρη Ευθυμιάδου

 

Χορός των Ανεμώνων σημαίνει. . .

Τον πιο κοσμικό χορό της εποχής του ’50 και του ’60 που αποδείκνυε και την πρόοδο και ζωντάνια της πόλης μετά τον πόλεμο. Είναι ο μεγάλος κόπος των κυριών του Δ.Σ. εκείνης της εποχής για να βρεθούν οι πόροι που στήριζαν το “ΆΣΥΛΟ του ΠΑΙΔΙΟΥ” στο σύνολο του.

 

Ο πρώτος Χορός των Ανεμών που πήγατε…

1965-Στη Στρατιωτική Λέσχη

Η αίθουσα κατάμεστη. Όλοι παρατηρούσαν την περιβολή των άλλων. Όμορφα ρούχα, πανάκριβα κοσμήματα. Ωραία διακόσμηση. Ζωντανή μουσική, όλοι χόρευαν, πολλές σερπαντίνες και κονφετί. Άθλιο φαγητό. Επίδειξη πλούτου στην αγορά λαχείων, στο άνοιγμα σαμπάνιας και στην προσφορά λουλουδιών στις κυρίες. Πολύς χορός και κέφι μέχρι το πρωί.

 

Φέτος αναβιώνει ο Χορός των Ανεμώνων. Τι να περιμένει η πόλη;

Ο Χορός θέλουμε να κάνει τον κόσμο να ξεφύγει από την μιζέρια που τον περιβάλλει. Να δείξουμε την ομορφιά εκείνης της εποχής με τα ρούχα της, την μελωδικότητα της μουσικής και την πλαστικότητα των καλεσμένων με τους χορούς “βαλς”, “ταγκό” και “quick-step” που ήξεραν να χορεύουν.

Θα υπάρξει έκθεση φωτογραφιών από αυτούς χορούς, έκθεση των φορεμάτων που φορούσαν οι κυρίες, επίδειξη των χορών της εποχής εκείνης, καλό φαγητό και θαυμάσια μουσική.

 

 

 

 Χαριτωμένη

About

Από μικρή που λες είχα μία μικρή συνήθεια να πέφτω πάνω σε αγνώστους και να τους χαμογελάω, πλέον στα 23 μου έχω βελτιωθεί δε κουτουλάω πάνω τους, αλλά μιλάω ακόμα σε αγνώστους στο δρόμο! Οι φίλοι με φωνάζουν «Δήμαρχο» γιατί μπορεί να χαιρετήσω όλη τη Θεσσαλονίκη σε μία μικρή μου βόλτα. Είμαι δυναμική και πολυάσχολη υδροχοίνα πρώτου δεκαημέρου. Αγαπάω τους φίλους μου, την επικοινωνία με τον κόσμο και αν δε γίνω συγγραφέας ή παρουσιάστρια θα γκρινιάζω στο σκυλάκι μου το Νώα. Το blog ξεκίνησε για μένα μέσα σε ένα βράδυ και χωρίς στήριξη και καθοδήγηση φίλων δε ξέρω αν θα το λάτρευες και εσύ όπως εγώ. Η αλήθεια είναι πως το να κρατάω σημειώσεις είναι ένα παιδικό συνήθειο…που σήμερα λέγεται blogging! Ανακάλυψε τον κόσμο μέσα από τα μάτια μου & κράτα σημειώσεις με κόκκινο κραγιόν!Θα ήθελες να μοιραστείς τις σκέψεις σου;

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.

Lady's Note 2016 © Copyright by CupCode